Meer informatie

Allersma03

Cultuurschat verscholen in het groen

De Allersmaborg is één van de laatste Groninger borgen die bewaard zijn gebleven en stamt van oorsprong uit de 15e eeuw. In onze tijd bestaat het landgoed nog uit een boomgaard en natuurlijk de borg zelf, omgeven door een prachtige tuin en een slotgracht. Rondom is het terrein voorzien van wandelpaden.

Na eeuwen van particuliere bewoning via erfgenamen en eigenaren, raakte de borg in het tweede deel van de 20e eeuw vooral bekend als kunstenaarskolonie. Bewoonster en textielkunstenares Annie Vriezen wist het Koetshuis succesvol als expositieruimte in te zetten. Na haar vertrek is de Allersmaborg sinds 2005 in eigendom van de Rijksuniversiteit Groningen. Gedurende 2005-2007 is de borg, mede dankzij financiële steun van oud-studenten, gerestaureerd in de sfeer van een 19e eeuw landhuis met Engelse slingertuin.

Sinds 2015 ligt de exploitatie van de Allersmaborg bij Beijk Catering.
Op maar 20 autominuten vanaf het Zerniketerrein zult u verbaasd zijn over de rust en de ruimte. U hoort buiten niets dan de vogels en binnen treft u een sfeer van landelijke exclusiviteit.

Voor meer informatie over de resterende Groninger borgen verwijzen we u graag naar een prachtige externe website.

Bekijk de Groninger borgen

Over de Allersmaborg specifiek is in 2019 het boek ‘7 eeuwen Allersmaborg’ van Annette van der Post en Henk Th. van Veen verschenen. Het boek is een indrukwekkende gebonden uitgave met veel fotomateriaal.

Bestel het boek